Opas asunnon hakemiseen

Omakotitalo

Suomalaisista suurin osa asuu omistusasunnossa. Oman asunnon osto kuuluu keskivertosuomalaisen elämäntapahtumiin samaan tapaan kuin opiskeleminen ja perheen perustaminen. Omistusasunnon hankkimiseen rohkaistaan, ovathan asumiskustannukset omassa asunnossa jopa puolta pienemmät kuin vuokra-asumisesta aiheutuvat. Viime vuosina asuntolainoissa on ollut hyvin pienet korot. Korkojen ennustetaan nousevan ehkä vasta vuonna 2020, ja silloinkin maltillisesti. 

Asunnon ostamiseen liittyy kuitenkin paljon riskejä, mikä on yksi syy siihen, miksi omistusasumisen suosio on viime vuosina laskenut. Asunnon arvo saattaa laskea, ja se voi merkitä tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen menettämistä. Jopa kahden prosentin lasku asunnon arvossa voi tarkoittaa useiden tuhansien eurojen katoamista taivaan tuuliin. Jos paikkakunnalla tapahtuu isoja muutoksia, esimerkiksi tehdas lakkautetaan, saattaa asunnon arvo laskea radikaalisti. Pahimmillaan kukaan ei halua ostaa asuntoa, jos jossain vaiheessa haluat siitä eroon. 

Lisäksi vanhoihin asuntoihin tarvitaan kalliita remontteja. Kerrostaloasunnon ostaja saattaa saada yli kymppitonnin laskun taloyhtiössä tehdyn ikkuna- tai putkiremontin jälkeen. Omakotitalon omistajakin saa kaivella kuvettaan vähän väliä. Salaojaremonttiin palaa helposti parikymmentä tuhatta euroa, samoin kattoremonttiin. Vuokralainen voi aina muuttaa pois asunnosta, jos työpaikka siirtyy muualle, tai oma terveys ei enää kestä rappujen nousemista tai lumitöitä. Vuokralaisen on sitouduttava asuntoon korkeintaan vuodeksi kerrallaan. Jos tulossa oleva remontti uhkaa nostaa vuokraa, hän voi vaihtaa asuntoa. Jos jääkaappi hajoaa tai vesivuoto kastelee katon, ei tästä koidu kustannuksia vuokralaiselle. 

Sekä vuokra- että omistusasumisessa on siis puolensa. Kun olet tehnyt päätöksen siitä, että sinun on kannattavinta hankkia omistusasunto, ota ensimmäisenä yhteyttä pankkiin. Asuntokaupat sujuvat jouhevammin, jos sinulla on valmiina myönteinen lainapäätös.

Asunnon hakemiseen kannattaa varata aikaa 

Asunnon ostaminen on iso päätös, eikä kannata antaa kiireen vaikuttaa päätöksiin. Jos sinun on muutettava uudelle paikkakunnalle, harkitse väliaikaista asumista vuokralla, äläkä osta suin päin uutta asuntoa. Jos asunto osoittautuukin pettymykseksi, siitä ei pääse eroon yhtä helposti kuin vuokra-asunnosta. Saatat menettää rahaa joutuessasi myymään asunnon tappiolla, tai joutuessasi tekemään kalliita remontteja. 

Jos sinulla on valmiina lainapäätös, olet todennäköisesti jo miettinyt, minkä kokoiseen asuntoon sinulla on varaa. Jos et ole vielä miettinyt, aloita siitä, ja ala sitten selailla erilaisia portaaleja, joissa alueen asuntoa tarjotaan. Mikäli kiinteistönvälitysfirmojen tarjonnassa ei ole mitään kiinnostavaa, voit asettaa hakuvahdin, mikä ilmoittaa sähköpostitse kaikista uusista, hakuehtojasi vastaavista asunnoista. Voit myös tehdä ostosopimuksen kiinteistönvälittäjän kanssa: tällöin hän etsii aktiivisesti uutta asuntoa sinulle, mutta välityspalkkio jää sinun hoidettavaksesi. 

Muista tutustua huolellisesti kohteeseen

Seinä

Kun löydät kiinnostavan asunnon, ota selvää siitä, millainen asuinalue on kyseessä, ja missä kunnossa asunto ja koko taloyhtiö ovat. Kiinteistönvälittäjä tai taloyhtiössä isännöintiä tekevä yritys osaavat kertoa viime aikoina tehdyistä remonteista, ja vielä tekemistään odottavista töistä. Ihannetapauksessa asunto on uusi tai kaikki suuret remontit julkisivuremontista putkiremonttiin on tehty hiljattain – tämä tosin nostaa asunnon hintaa. Muista pyytää isännöitsijäntodistus, viimeinen tilinpäätös ja energiatodistus nähtäväksesi, jos kyse on huoneistosta. Myös pankkisi tarvitsee nämä asiakirjat nähdäkseen. 

Jos olet ostamassa omakotitaloa, pyydä lainhuutotodistus, kiinteistörekisteriote, rasitus- ja energiatodistus, kartta ja rakennuslupa-asiakirjat. Omakotitaloa ostaessa kannattaa ehdottomasti teettää kuntotarkastus – sen lisäksi, että itse käyt tutustumassa asuntoon, tonttiin ja naapurustoon. Kuntotarkastuksen kustannukset jaetaan usein puoliksi myyjän kanssa. Puolueeton kuntotarkastaja osaa arvioida parhaiten kiinteistön nykyisen kunnon ja arvioida, millaisia remontteja siihen tarvitaan. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä kaupanteon jälkeen. Jos asunto paljastuu huonokuntoisemmaksi kuin ostaja luuli, kauppaa ei voida läheskään aina purkaa. Ostajalla on velvollisuus tutustua kaikkiin kiinteistöä koskeviin asiakirjoihin ja itse kohteeseen ennen kaupantekoa, eikä hän voi jälkikäteen vedota seikkaan, minkä hän olisi voinut saada selville ennen kauppakirjan allekirjoittamista. 

Kiinteistövälittäjä on korvaamaton apu asuntokaupoilla – varsinkin, kun ollaan ostamassa ensiasuntoa. Kiinteistövälittäjä huolehtii siitä, että kaikki tarvittavat asiakirjat saadaan ajoissa kokoon, ja että tiedonkulu ostajan ja myyjän välillä sujuu. Kiinteistövälittäjä on mukana myös kaupantekotilaisuudessa, missä hän huolehtii tarvittavien siirtomerkintöjen tekemisestä, varainsiirtoveron maksamisesta ja muun muassa avainten luovutuksesta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa lainkaan. Kiinteistön uuden omistajan tulee maksaa myös lainhuudatuksesta, eli kiinteistön kirjaamisesta itselleen virallisesti.